De haakse slijpmachine leeft!

De haakse slijpmachine leeft!

Begin dit jaar had ik een haakse slijpmachine van onder het stof gehaald en bleek deze niet te werken. De maanden gingen voorbij waarin in telkens een klein stukje progressie gemaakt had, aangezien dit project niet altijd de volle aandacht kreeg. Ik neem jullie mee op een reis die zo lang duurt als deze wedstrijd:

Stap 1

Om de toegang te krijgen tot de vijzen moest ik eerst de beschermkap losmaken.

Stap 2

Zou de machine niet goed lopen door dit oude vet?

Stap 3

Je kan het al raden! WD-40 to the rescue!

Stap 4

Yes! Gelukt.

Stap 5

Enigzins hoort er geen vet te zitten ter hoogte van de motor, maar het ziet er algemeen wel goed uit.

Stap 6

Wat poetswerk. Tip: draai deze vijzen niet zomaar los en probeer deze spoel er niet zo uit te trekken/kloppen… verwijder eerst de koolstofborstels (zie latere stap 9).

Stap 7

Zoals je ziet heb ik het oude vet verwijderd en ziet alles er nog goed uit! Eén van de schroefjes had een kapotte “kop” dus moest ik met een schroefextractor deze uithalen. Hiervoor boor je een klein gaatje en dan gebruik je de juiste maat uit het setje om de schroef los te krijgen.

Stap 8

Nieuw vet zal deze onderdelen gesmeerd laten lopen!

Stap 9

Dom van me, bij het uithalen van de motor heb ik de beugel voor de koolstofborstels geforceerd en is deze afgebroken.

Stap 10

De beugel voor de koolstofborstels staat weer netjes op zijn plaats. Om het veertje voor de koolstofborstels op zijn plaats te houden nu er geen koolstofborstel is kan je een dun voorwerp zoals een schroevendraaier gebruiken zodat de veer niet ontwind en je moet gaan klungelen om hem terug op zijn plaats te krijgen. Ik spreek zeker en vast niet uit eigen ervaring 😅.

Stap 11

Aangezien nieuwe koolstofborstels met de juiste afmetingen (vierkant) enkel te vinden waren voor een €20 inclusief verzending ging ik op zoek bij nonkel Ali wat er het best bij aanleunde en ik vond een setje van 10 koolstofborstels voor €2,50. Al waren deze rechthoekig, de smalste zijde had de afmetingen wat ik nodig heb. Ze zijn dus iets te groot, maar voor dat geld kan ik het proberen.

Stap 12

Na een eerste poging waarbij het koperen draadje plots uit het koolstofborsteltje viel was ik zeker dat het mogelijk was om de koolborstels op de juiste maat te vijlen.

Stap 13

Na het plaatsen van de koolstofborstels kwam er niet veel meer dan vonken en wat rook uit de slijpschijf.

Stap 14

Blijkbaar had ik de kop te vast aangedraaid waardoor deze niet vrij kon bewegen. In de video zie je hoe ik de kop demonteer en me ervan verzeker dat de tandwielen correct in elkaar passen zodat ze de draaiende beweging door kunnen geven.

Stap 15

In deze video zie je me de machine testen en alles lijkt naar behoren te werken.

Stap 16

Dit gaf een zalig gevoel! Het gaf me extra voldoening bij het doorslijpen van dit onnozel stukje oude ijzeren leiding omdat ik dit kon doen met een slijpschijfmachine die ik zelf hersteld had!

Stap 17

Mijn volgende projectje: nakijken en herstellen van vrienden hun gereedschap dat niet meer werkt!

Mijn project delen met de wereld