Een bewogen verbouwweekend met boorhamers

Een bewogen verbouwweekend met boorhamers

Afgelopen weekend ging ik samen met vrienden en familie aan de slag op de werf met boorhamers. Na lang zwoegen op een betonnen balk raakten mijn twee oude Hitachi boorhamers oververhit en was het game over zo bleek. Gelukkig vond ik na het uitmeten (en tussenin herstellen van mijn goedkope Chinese multimeter) de boosdoeners! Dezelfde storingscondensators als in de oude slijpschijf hadden ook hier de geest gegeven. Na deze er vantussenuit te knippen konden we meteen terug aan de slag. Na het weekend heb ik dan de grootste boorhamer van de twee nog eens opengemaakt om deze grondig te reinigen, want deze machine werd zo heet na een tijd dat je jezelf kon verbranden. Dit leg ik graag stap voor stap uit.

Stap 1

Na het testen dat de kabel nog oké was met de multimeter merkte ik dat de storingscondensator de mogelijke boosdoener kon zijn.

Stap 2

Mechanisch zag de machine er ook nog oké uit. Het vet was nog in goede staat (denk ik).

Stap 3

Net na het testen viel één van mijn meetelektrodes uit elkaar. Gelukkig kon ik met een beetje soldeerwerk deze terug aan elkaar zetten.

Stap 4

Ik knipte de storingscondensator uit het elektrische circuit en de machine vloog terug in gang!

Stap 5

In het handvat was er een klein stukje plastiek afgebroken. Dit heb ik met industrielijm kunnen plakken. Het voordeel van deze lijm is dat het meteen krachtig hecht van zodra de stukken kort en stevig tegen elkaar gedrukt worden. Deze lijm bewaar je in de diepvriezer (tot -80 graden Celcius mag). Ik doe dit in een klein zakje met wat rijst om eventuele condensvorming tegen te gaan.

Stap 6

Tip: bij het terugschroeven van vijsjes die in plastiek zitten draai je best eerst even tegenwijzersin (los) tot je het vijsje voelt vallen in de bestaande groefjes. Zo voorkom je dat het plastiek uitgehold geraakt en de vijsjes na verloop van tijd geen grip meer hebben en los komen te zitten.

Stap 7

Bij de tweede machine heb ik meteen de storingscondensator eruit geknipt en de machine deed terug wat hij moest doen naast veel lawaai maken!!

Stap 8

Deze machine gaf na een ganse dag pleister afschieten en stenen loswrikken een slecht contact wanneer de schakelaar werd ingedrukt. Initieel dacht ik dat dit door vuil kwam, dus ging ik aan de slag met een busje lucht en WD-40 contactspray. De contactspray maakt duidelijk de componenten veel properder dan enkel de lucht.

Stap 9

Ook de selectieschakelaars maakte ik schoon met de contactspray.

Stap 10

Na wat verder wegschieten van pleister merkte ik dat er toch meer aan de hand was en dat het reinigen van de contacten niet de oorzaak van de storing opgelost had. Door de machine in verschillende posities te houden merkte ik dat jet probleem zich in de stroomdraad bevond.

Stap 11

Ik lokaliseerde de probleemlocatie en knipte een stukje draad weg.

Stap 12

Ik legde het afgeknipte stukje kabel naast de resterende stroomkabel om de te denuderen stuk kabel te bepalen.

Stap 13

Om de stroomkabel te ontdoen van zijn mantel ga ik met een mesje voorzichtig rondom rond en plooi ik de stroomkabel over zodat deze mantel vanzelf openscheurt zonder de stroomdraden te beschadigen.

Stap 14

Met de striptang maak ik dan de uiteinden van de stroomdraden bloot. Dit toestel is dubbel geïsoleerd en dus komt er geen aardingsdraad aan te pas.

Stap 15

Na het opdraaien van de losse koperdraadjes ging ik met wat soldeer aan de slag om de uiteindes van de stroomdraad stevig te maken. Dit voorkomt dat de draden straks slecht contact zouden geven. De originele draad was voorzien van een kabelschoentje, maar wat soldeer is ook een prima oplossing.

Stap 16

Met de foto’s die je doorheen het proces gemaakt hebt weet je nog exact hoe alle draden zaten.

Stap 17

Aangezien mijn zwaarste machine steeds zo snel warm werd dacht ik dat het goed was om deze even te reviseren. Al snel bleek dat dit hoogtijd werd! De verluchtingsroosters zaten langs alle kanten toe met vet en aangekoekt stof.

Stap 18

Ook vanbinnen zag het er niet proper uit. Dit is de spoel van de motor die onder het vuil zit. Geen wonder dat de machine warm wordt als er geen lucht kan passeren.

Stap 19

Met een schroevendraaier kon ik het meeste vuil van deze wieken verwijderen. Nadien heb ik met wat WD-40 en een blauw absorberend doekje de wieken helemaal schoongemaakt.

Stap 20

Met een staalwol en staalborstel kon ik het meeste vuil al reeds verwijderen.

Stap 21

Enkele onderdelen waren zo vervuild dat ik aan de slag ging met ontvetter en water.

Stap 22

Verder waren er nog heel wat onderdelen met verstopte openingen waardoor de luchtcirculatie belemmerd werd.

Stap 23

Aangezien de spoel en behuizing waarin deze ligt zodanig vervuild waren heb ik ook hier ontvetter en water gebruikt om deze terug spik en span te krijgen. Tip: laat alle onderdelen goed drogen voor je het toestel terug wil gaan testen om kortsluitingen te voorkomen.

Stap 24

Nu ik toch bezig was zag ik waarom de “altijd aan” vergrendeling niet meer werkte. Het metalen bruggetje waar het pinnetje dient op te rusten was helemaal omgeplooid. Vermoedelijk door foutief gebruik waarbij het pinnetje reeds ingedrukt werd alvorens de schakelaar in te drukken.

Stap 25

De foto spreekt voor zich.

Stap 26

Na het reinigen van de schakelaar en de elektrische onderdelen kon alles terug in heh propere handvat. Om de trekontlasting correct te plaatsen draai je ook weer hier de schroefjes even tegen de schroefdraad in tot je ze in hun groefje voelt vallen. Daarna kan je ze beide gelijk aanspannen. Stevig aandraaien is voldoende, probeer geen onnodige kracht uit te oefenen, want dan heb je kans dat het plastiek het begeeft en breekt.

Stap 27

Ziezo, de machine is terug gereviseerd en klaar voor verder gebruik eens ik de opening ter hoogte van het handvat terug toeplak met wat tape aangezien de mousse daar vergaan is. Ik heb de machine dan ook echt verder gebruikt en het verschil was merkbaar! Het was een plezier om niet meer constant de schakelaar ingedrukt te moeten houden en de machine werd merkbaar minder snel warm. De uren kuiswerk hebben dus zeker geloond en de verbouwing kan verder gaan!

Mijn project delen met de wereld