Een tweede leven voor de koffiemachine

Een tweede leven voor de koffiemachine

De koffiemachine op ons werk had op een dag geen zin meer om koffie te zetten in de tas die je eronder plaatste. In de plaats liep er warm gekleurd water (échte koffie kon je het niet noemen) van onder uit de machine. Na 3 jaar trouwe dienst was de garantieperiode verstreken, en bleek de kost om het probleem te laten analyseren al aardig op te lopen zonder dat er een garantie kon gegeven worden dat de machine te herstellen viel. Het was economisch niet meer interessant en dus zou deze koffiemachine een enkeltje ontvangen richting recupel. Dit kon ik echter niet laten gebeuren vooraleer ik een poging ondernomen had om de machine alsnog te herstellen.

Stap 1

Om de machine na te kunnen kijken, moest deze eerst getransporteerd worden naar mijn werkkot. Dit was de eerste fietsrit voor deze arme stakker.

Stap 2

Eens aangekomen in mijn werkkot ben ik begonnen met de machine open te vijzen en op zoek te gaan naar de mogelijke oorzaak waardoord e koffiemachine langs onderen lekte. Terwijl voldoende foto's maken zodat ik weet hoe alles terug in elkaar moet. Ik stootte op allerlei onderdelen die onder het koffiegruis zaten en leidingen die nodig eens gereinigd moesten worden. ...

Stap 3

Hier zie je de koffiemolen de elektrische sturing en een deel van de leidingen waar water en koffie door stroomt. Ook wordt het duidelijk langs welke weg de koffie onder de machine uit loopt te zien aan de resten koffiegruis her en der op de bodemplaat.

Stap 4

BINGO!! De piston van het brouwhuis heeft zijn levensduur duidelijk bereikt en het plastiek rond de dichtingsring is afgebroken door het veelvuldig in contact staan met de hete koffie. Verder zijn deze onderdelen zeer vuil wat mogelijks de doorstroom van het water belemmert. Even het typenummer ingeven online en het correcte onderdeel voor een tiental euro bestellen!

Stap 5

Daags nadien is het onderdeel toegekomen en heb ik dit geïnstalleerd. Na een eerste test loopt de koffie echter nog steeds langs onder uit de machine... Heb ik dan iets niet goed vastgemaakt of toch iets over het hoofd gezien? TIjd voor een verder onderzoek.

Stap 6

Deze bout was niet van plan om los te komen. Gelukkig kon wat WD-40 hulp bieden en kon de zoektocht verder gaan!

Stap 7

Deze dichtingsring ziet er nog goed uit, maar het brouwhuis zelf mag wel nog wat opgekuist worden.

Stap 8

Met een tandenborstel en een bolletje staalwol ziet dit er terug als nieuw uit.

Stap 9

Op dit punt ligt de volledige machine uit elkaar en ben ik even ten einde raad. Had ik maar koffie om energie op te doen en mijn brein aan het werken te zetten. Oh juist... ja...

Stap 10

Aha!!! Op de laatste plaats dat je zoekt, vind je meestal wat je zocht! Dit complementair deel van het brouwhuis ziet er ook zéér vuil uit, laten we die ook maar eens poetsen.

Stap 11

Even de piston van dichterbij bekijken... Ziet er allemaal oké uit, deze twee dichtingsringen moeten langs beide zijden komen zodat de koffie niet langs de piston kan ontsnappen. Logisch! Logisch?? Nee!!! die piston beweegt en duwt de dichtingsringetjes weg van de metalen filter. Heb ik dit nu zo verkeerd? Ja hoor! Dit horen geen 2 dichtingsringen te zijn, maar ééntje die uit één geheel bestaat. Opnieuw het internet afschuimen naar het juiste onderdeeltje en jawel hoor! Blijkbaar is dit een gekend probleem, want ook dit onderdeel "afdichtingsring voor reservoir van koffieautomaten" vind ik vrij eenvoudig voor een €15. Bestellen maar, want dit is het enige wat nog de oorzaak kan zijn. Nu is het alles of niets!

Stap 12

Het komt er nu op neer om alle stappen in de omgekeerde richting uit te voeren zodat de machine terug in elkaar kan. Hierbij is het goed om gedurende het uit elkaar vijzen van elke stap een foto te hebben. Zo kon ik terug in de tijd en stap voor stap elk onderdeel en vijsje op de juiste plaats terugplaatsen. Het moment van de waarheid... Juichen! De machine start nog op! Het is al zeker niet kapotter dan het reeds was. OEF!

Stap 13

Voordat ik begon aan dit herstellingsproces had ik me één iets voorgenomen: "Het is al kapot, dus wat kan er gebeuren? Het kan alleen maar nog kapotter worden of ik kan de koffiemachine een tweede leven geven." Dat laatste werd werkelijkheid tot groot jolijt van mijn collega's! We kunnen terug genieten van een verse kop koffie! Weer een geslaagd project! Veel bijgeleerd over de werking van een koffiemachine, maar het was toch meer werk dan gedacht.

Mijn project delen met de wereld