No speed, no gear, no go!

No speed, no gear, no go!

Een klein accidentje met grotere gevolgen… Nadat ik mijn fietsband geplakt had wou ik even een testritje maken, maar toen bleek mijn derailleur de spaken van mijn fiets eens van dichtbij te willen zien. Resultaat: band oké, maar derailleur afgebroken, alsook een bevestiging van het bagagerek in twee. In dit project geef ik je tips om dit zelf goedkoop te herstellen.

Stap 1

Het is duidelijk dat deze onherstelbaar gebroken is en dus was ik blij dat ik voor slechts €5 een tweedehands exemplaar kon kopen via het DIY Fietsatelier te Leuven, waar je ook nog eens de expertise van een fietsenmaker erbij krijgt! Ideaal om al doende bij te leren en zelf je fiets te herstellen.

Stap 2

Oké, eerlijk toegegeven, ik kocht niet enkel een derailleur, ik kreeg er gratis vuil bij. Toch maar even lossen en grondig poetsen met ontvetter. Met een oude tandenborstel en een platte schroevendraaier raak je al een heel eind verder. Het ontvetten is zeker niet erg, want straks smeren we de ketting met WD-40 en dan loopt alles terug gesmeerd. Let erop bij het plaatsen van de derailleur om deze in de juiste positie te plaatsen, het stelschroefje moet tegen het kader gepositioneerd worden.

Stap 3

Na het poetsen heb ik dit tandwieltje voorzien van wat vet uit de auto-industrie, zo draait dit vlotjes en kan ik de 3 delen makkelijk terugplaatsen.

Stap 4

De ketting terug in de derailleur weven door een tandwieltje los te maken. Het is helemaal niet nodig om de ketting zelf te openen. Daarna wat prutsen om de oude schakelkabel terug op zijn plek te krijgen.

Stap 5

In een doos met oud ijzer dat klaar stond om naar de ijzerboer te doen vond ik de oplossing voor mijn kapotte bagagerek. Of het zou werken wist ik niet, maar het viel te proberen. Eerst moest ik de bramen van mijn bagagerek waar het stuk afgebroken was wat wegvijlen... Natuurlijk geen vijl die klein genoeg is. Waarschuwing niet voor gevoelige kijkers! Gelukkig vond ik deze rasp. It ain't stupid if it works! Een beetje WD40 en dan het metaal in het bagagerek proberen schuiven.

Stap 6

Met een hamer het stuk metaal in het bagagerek kloppen was niet zo eenvoudig. Gelukkig hielp de WD40 om alles wat te smeren en de buis uiteindelijk helemaal tot op het einde te kunnen kloppen.

Stap 7

In deze stap heb ik de buis geplooid waar ik deze later wil bevestigen. Hiervoor heb ik een ander stukje buis genomen dat over dit buisje schoof. Hierna heb ik alles er terug uitgetrokken om deze lus plat te kloppen en nadien alles terug in het bagagerek geklopt.

Stap 8

Een grote rondel en met het oorspronkelijke schroefje deze goed aandraaien zodat dit nergens meer heen kan. Mijn bagagerekje kan terug dienst doen voor lichte bagage. Kostprijs €0, wat tijd en vuile handen.

Stap 9

! Enkel gebruiken met lichte bagage ! Oeps... een volgend projectje in de maak? ;)

Mijn project delen met de wereld