Restauratie Austin Mini

Restauratie Austin Mini

Het opknappen van een klassieke mini van start tot eind. Begonnen met een wagen die in iets minder goede staat was dan gedacht en meteen overgegaan naar volledige restauratie met hier en daar kleine veranderingen. Niet voor de puristen en helemaal naar eigen smaak opgeknapt. Aangezien dit mijn eerste grote project was heb ik wel een paar foutjes gemaakt maar dat hoort er nu eenmaal bij. :)

Stap 1

Na lang zoeken naar een budget vriendelijke oldtimer kwam ik bij de Austin mini uit. Wat later wat minder budget vriendelijk was dan gedacht. De motor liep maar de koppeling was stuk. Algemene staat was niet perfect maar goed genoeg om te starten (of dat dacht ik toch) Bij de wagen zaten nog leuke Simca rally kuipzeteltjes en een set ATS velgen.

Stap 2

Na enkele onderdelen uit elkaar te halen om de staat van deze even te controleren is het al snel uit de hand gelopen en heb ik de wagen tot een kale kas leeggemaakt. Hierdoor kwamen grotere problemen tevoorschijn. Roest, slechte herstellingen van eerder ongeval en oplapwerk.

Stap 3

Na de body volledig uit te meten kwam ik er achter dat deze krom was. Budgettair was het op dit punt beter om een vervanging te vinden. Deze vond ik toevallig in eigen dorp. Deze body was reeds opgelast, gestraald en in epoxy gezet. Het leuke was dat deze al omgezet was naar de MK1 achterlichten. Deze body heb ik dan voorbereidt voor het spuiten, hierbij kwam veel spuitwerk aan de pas.

Stap 4

Samen met mijn vader hebben we besloten het spuitwerk zelf te doen. Zelf heb ik gekozen voor Bronze yellow, een originele kleur maar niet voor dit model. Het spuiten verliep vlot maar er zitten hier en daar wel kleine foutjes in, je kan geen perfectie verwachten na het spuiten in een garage. Zelf ben ik zeer tevreden van het resultaat.

Stap 5

Om de dreun uit de body te halen heb ik besloten enkele anti dreun matten toe te voegen, Zo wordt de wagen iets comfortabeler tijdens het rijden.

Stap 6

De wagen heedt 2 chassis, voor en achter. Deze waren is nog vrij goede staat en recht. Deze heb ik gezandstraald en behandeld met een anti roest verflaag. Voor het terugplaatsen hang ik ook al de onderdelen van de vering en demping zodat ik hier later geen last van heb. Deze met betere dempers en PU rubbers rondom.

Stap 7

De motor heb ik getest en terug in propere staat opgemaakt. Deze had nog een goede compressie en draaide goed, dus heb ik niets veranderd aan de interne delen. Wel heb ik de carburator gereviseerd en lichtjes opgekietelt, dit samen met een nieuwe inlaat, uitlaat en andere naald binnenin de carburator. Dit gaat niet zorgen voor de grote vermogen winst maar zal de ervaring fijner maken.

Stap 8

Aangezien de wagen origineel trommelremmen aan al de vier wielen heeft, heb ik er voor gekozen om de voorste te ruilen voor schijfremmen. Deze origineel gekomen op de Cooper S modellen.

Stap 9

Het interieur heb ik kunnen redden uit de donor, mits wat oplapwerk en schoonmaken kwamen deze er nog goed uit. Later zullen de voorste zeteltjes vervangen worden door kuipzeteltjes.

Stap 10

Een deel van het chroomwerk was nog te redden. Voor een mooie glans gebruik ik WD-40, beschermd het chroom ook mooi. Om de voorkant af te maken heb ik nog 2 authentieke mistlampen op de kop kunnen tikken.

Stap 11

Bloed, zweet en tranen heeft het gekost maar het resultaat mag er zijn. De wagen rijdt fantastisch en zo klinkt hij ook. Achter de schermen is er veel meer werk gebeurt dan hier weergegeven en alle onderdelen hebben dan ook een tweede leven gekregen, in dit project of in anderen hun projectjes. Een wagen restaureren, het is toch niet te onderschatten. Moest ik dit niet allemaal zelf kunnen zou het dan ook niet gelukt zijn.

Stap 12

Jammer van de steentjes

Mijn project delen met de wereld